Stad der Blinden

Om onze fascinaties bij het boek Stad der Blinden van José Saramago te onderzoeken, ondergingen we allereerst zelf een experiment rondom blindheid.

 

Het werd ontworpen door Marleen Morbée die het ook samen met ons aanging. Om de blindheid uit het boek zo nauwgezet mogelijk na te bootsen, halveerden we pingpongballetjes die we met medische tape over onze ogen plakten. Daardoor kwam er nog wel licht binnen in onze ogen, maar amper vorm en al zeker geen beeld. Alles werd gehuld in een melkachtig wit. Zoals het ook de personages in Stad der Blinden verging.

 

Enkele foto's van het experiment in uitvoering

 

We zijn uiteindelijk gedurende 36 uur eerst afwisselend met twee en de laatste acht uur alle drie op deze manier geblindeerd gebleven. Als ziende met twee blinden op sleeptouw hebben we een discotheek en café bezocht, zijn we boodschappen gaan doen, gaan zwemmen en kamperen in de natuur; waar we uiteindelijk alle drie blind eindigden.

 

Het heeft ons als blinden, maar zeker ook als blindegeleiden veel inzichten gegeven in onszelf en hoe we ons tot elkaar, anderen en onze omgeving verhouden.

 

De conclusies van ons experiment hebben we in een theatrale presentatie gedeeld met de studenten van de Fontys Academie voor Theater tijdens het STORM Theaterfestival in 2017.

 

De vertaling van het café naar het podium tijdens de repetities