Een Ilias

‘t Kan u precies niet deren

Gij blijft koppig zitten mokken in uw tent

En dat noemt zich dan een held

Straks zijn alle Grieken geveld

Gewoon omwille van een vrouw

 

Een internationale groep jongeren – zowel met oorlogsverleden als zonder – duikt in Homerus' Ilias, het verhaal over de grootste oorlog om de mooiste vrouw ooit. En vraagt zich af: waarom zijn er oorlogen en wat doet dat met mensen?

 

tekstbewerking en regie: Ilse Oostvogels

tekst: Homerus

spel: Ruben Mathé, Daan Mentzel, Vera Muller (maart 2018), Sajad Nazari, Nick Robaey, Zuheir Saad Eddin, Madeleine Vera (vanaf juni 2018) e.a. 

muziek: Tim Mulleman

bewegingsadvies: Vincent Saffrie

artistiek advies en coaching: Piet Menu en Greet Vissers

techniek: Tom Ijpelaar

co-productie: Het Zuidelijk Toneel & Makershuis Tilburg

FOTO'S PREMIèRE

Bovenstaande foto's: Jostijn Ligtvoet

QUOTES VAN DE ACTEURS

Sajad (Afghanistan): "Als ik ‘Een Ilias’ speel, voel ik mijn land. Ik voel het probleem van de mensen in mijn land: oorlog. Hoe zij leven nu, met oorlog. (...) Oorlog is voor domme mensen. Iedereen kan gelukkig leven."

Zuheir (Syrië): "De ‘Ilias’, of eigenlijk het verhaal wat Ilse gemaakt heeft met de ‘Ilias’, is echt ons verhaal. Het gaat over wat wij hebben meegemaakt. Dat vind ik leuk eigenlijk."

Ruben (België): "Eigenlijk is elk personage op zijn manier een held. En ik wil ook wel een held zijn. Voor anderen. Voor mezelf. En de combinatie van mensen die meespelen is heel speciaal op een hele goede manier. Ik heb nog nooit zo een warme groep meegemaakt."

REPETITIES

Bovenstaande foto's: Nathalie Moors